Technologie en Autisme

hands, ipad, tablet-820272.jpg

In een voortdurend veranderende wereld biedt technologie, die zich in een razendsnel tempo ontwikkelt, mensen met autisme onverwachte mogelijkheden voor groei en ontplooiing. Dit blogartikel vertelt mijn persoonlijke verhaal over hoe technologische hulpmiddelen en innovaties, zoals apps en online platforms, mijn leven met autisme verrijken. Mijn doel met deze blog is om jou te inspireren en te laten zien hoe technologie jouw wereld ook kan veranderen.

 

Apps voor Effectieve Communicatie

Een van de grootste uitdagingen in mijn leven is toch wel goede  communicatie. Gelukkig zijn er goede notitie apps beschikbaar die ik kan gebruiken als ik eerst een concept bericht wil opzetten. Dit geeft mij tijd om goed na te denken over de boodschap die ik wil uitsturen of de vraag die ik wil stellen. Ik schrijf mijn bericht uit en kan er over nadenken hoe ik het wil hebben. Er zijn tientallen goede notitieapps beschikbaar die je hiervoor kan gebruiken.

Tegenwoordig zijn er ook AI bots beschikbaar die je kan installeren en als hulpmiddel kan gebruiken om effectief te communiceren.

 

Structuur en Planning met Digitale Hulpmiddelen

Als man met autisme heb ik baat bij structuur en routine. Gelukkig heb ik mijn smartphone om me te helpen bij het organiseren van mijn dagelijkse taken.
Ik maak veel gebruik van mijn smartphone. Afspraken komen dan ook allemaal in mijn Google agenda te staan. Daarnaast werk ik veel met een notitie app om checklists in te maken met mijn basis dagroutine, dit geeft mij een handig overzicht met de belangrijkste dingen die ik wil en moet doen. Als ik iets heb gedaan, kan ik het makkelijk en simpel afvinken en dat werkt motiverend.
Op termijn wil ik dit gaan automatiseren in een app zoals Tiimo.

 

Online Gemeenschappen voor Sociale Connectie

Hoewel persoonlijke interacties soms uitdagend kunnen zijn, biedt technologie de mogelijkheid om deel uit te maken van online gemeenschappen. Via sociale media heb ik online mensen ontmoet waarbij veel overeenkomsten zijn, zoals, onder andere, het hebben van ASS en hooggevoeligheid. Dit geeft me veel steun omdat ik weet dat ik niet alleen ben.

Door het delen van ervaringen in posts, en de content die ik terug zie en lees bij anderen, voel ik me thuis in de online community.
Voorbeelden van deze apps zijn: Instagram, Discord en ook Whatsapp kan daarvoor gebruikt worden.

 

 

Het Beheersen van Zintuiglijke Prikkels

Zintuiglijke overbelasting kan overweldigend zijn. Dankzij muziekapps kan ik mijn omgeving filteren en kalm blijven. Vooral Spotify en de app Endel vind ik erg fijn.
Spotify, omdat ik mijn stijl muziek kan luisteren, dat geeft veiligheid en laat mijn overprikkeling minder worden. Endel is een fijne app als ik rust wil hebben in mijn hoofd.
De app Endel is ontwikkeld door wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar bepaalde golflengtes van muziek en het effect daarvan op je brein.

Ik kan erg ontspannen als ik via Endel naar regen luister met een zachte wind en wat onweer in de achtergrond.
Uiteraard zijn er ook verschillende meditatie apps die je kan gebruiken om je prikkels te laten verminderen of meer tot rust te komen.

 

Onderwijs op Jouw Eigen Tempo

Technologie maakt leren toegankelijker dan ooit tevoren. Online cursussen en educatieve apps stellen me in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen op mijn eigen tempo, zonder de druk van een traditioneel klaslokaal. Dit stelt me in staat om me te richten op wat ik echt interesseer. Zo ben ik via Udemy bezig met een cursus Selenium in C#.
Eigenlijk is dat basiskennis op gebied van testautomatisering.
Een hele andere mooie app is bijvoorbeeld Duolingo. In eigen tempo en op een moment wat voor jou uitkomt, kan je een nieuwe taal aanleren.
En zo zijn er verschillende organisaties en websites waar je in eigen tempo verschillende dingen kan leren.

 

Navigeren Zonder Stress

Navigeren in een onbekende omgeving kan een uitdaging zijn, maar GPS- en navigatie-apps bieden me vertrouwen. Ze helpen me de beste route te vinden, of ik nu onderweg ben naar het werk of een dagje uit. Eigenlijk heb ik altijd wel een navigatie-app aan staan als ik ergens heen moet. Mijn 2 favoriete apps hiervoor zijn: Google Maps en Here We Go.

Beiden zijn goede navigatie-apps die me al op verschillende plaatsen hebben gebracht.

 

 

Zelfregulatie en Stressvermindering

Soms is zelfregulatie een uitdaging. Kalmerings- en meditatie-apps helpen me om mijn emoties onder controle te houden en stress te verminderen. Deze hulpmiddelen zijn van onschatbare waarde voor mijn welzijn. Het heeft veel raakvlakken met het beheersen van prikkels, zoals ik al eerder in deze blog schreef.

 

 

Uitdrukking zonder Woorden

Soms is het moeilijk om gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Technologie biedt goede uitlaatkleppen.

Spotify is een muziek app en erg bekend. Ik kan heerlijk weg mijmeren bij een goed klassiek stuk of juist een kalm klassieke emotionele reis.
Muziek is mijn verlengstuk van emotie, Ik hou vooral van klassieke stukken en goede worship muziek. Maar ook een goed pianostuk kan mij enorm raken.

Ik draai elke dag muziek, omdat het mij de kans biedt om mijn emoties te laten gaan zonder te hoeven praten. Zeker bij worship muziek is dat het geval, de tekst in combinatie met de melodieën zijn voor mij doorslaggevend in het uiten van mijn emotie.

 

Toegang tot Oneindige Informatie

Dankzij technologie heb ik toegang tot een schat aan informatie. Ik kan mijn interesses verkennen en diepgaand onderzoek doen, waardoor ik mijn passies kan volgen.

Zo vind ik Historia een geweldige website om op te zoeken en te lezen.

Ook de documentaires van Timeline kan ik erg waarderen.

En als ik iets niet weet, is Google mijn uitkomst.

 

Tenslotte

In een wereld die soms uitdagend kan zijn, is technologie mijn trouwe metgezel geworden. Het helpt mij om de wereld om mij heen een beetje te begrijpen en om mijn eigen leefregels te formuleren.
Mijn hoop is dat jij, net als ik, geïnspireerd raakt om technologie te omarmen en te ontdekken hoe het jouw leven positief kan beïnvloeden.
Er zijn legio voorbeelden, websites en apps die je kan inzetten om je kwaliteit van leven te verbeteren. 

Hartelijk bedankt voor het lezen van deze blog, graag tot een volgende blog!

1 gedachte over “Technologie en Autisme”

  1. Weer een inspirerende blog!
    Endel kende ik nog niet. Die app klinkt fantastisch voor wat mensen in mijn omgeving

    Het laat me nadenken over hoe veel technologie ik gebruik en wat er nog meer bestaat om het (auti)leven makkelijker en fijner te maken. Bedankt! ☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enable Notifications OK No thanks