Leestijd: 3 minuten

Planning en rust

Man 1835195 1920

In ons drukke leven waarin we voortdurend worden blootgesteld aan allerlei prikkels, is het belangrijk om regelmatig rustmomenten in te plannen. Dit kunnen momenten van complete stilte en ontspanning zijn, maar ook momenten waarop je jezelf toestaat om even niets te doen en je gedachten te laten dwalen. Het plannen van rust momenten kan helpen om stress te verminderen, je productiviteit te verhogen en je algehele welzijn te verbeteren.

Waarom zijn rustmomenten belangrijk?

Rust momenten zijn belangrijk omdat ze je de kans geven om je batterij op te laden en te herstellen van de drukte van alledag. Ons brein is voortdurend bezig met het verwerken van informatie en het nemen van beslissingen. Dit kan leiden tot mentale vermoeidheid en stress. Door regelmatig rustmomenten in te plannen, geef je je brein de kans om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Dit kan leiden tot een vermindering van stress en een toename van je productiviteit en creativiteit.

Hoe plan je rustmomenten in?

Het plannen van rust momenten kan op verschillende manieren. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen om rustmomenten in te plannen:

  • Plan je rustmomenten in je agenda

Net als vergaderingen, afspraken en andere verplichtingen, kun je ook rustmomenten in je agenda plannen. Dit kan helpen om te voorkomen dat je deze momenten vergeet of dat je ze overslaat omdat je het te druk hebt. Plan bijvoorbeeld elke dag een half uur tot een uur in om te ontspannen en even helemaal niets te doen.

  • Gebruik reminders

Gebruik reminders om jezelf eraan te herinneren om rustmomenten in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een alarm op je telefoon of een notificatie op je computer. Zet deze reminders op vaste tijdstippen gedurende de dag, zodat je ze niet vergeet.

  • Zoek een rustige plek op

Zoek een rustige plek op waar je even helemaal tot rust kunt komen. Dit kan bijvoorbeeld een stille kamer in huis zijn, een park in de buurt of een plek waar je graag naartoe gaat om te ontspannen. Zorg ervoor dat deze plek vrij is van afleiding, zoals telefoons, televisies of andere elektronica.

  • Doe iets wat je leuk vindt

Tijdens rustmomenten is het belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld een boek lezen, een wandeling maken, mediteren of iets anders zijn wat je ontspanning biedt. Het is belangrijk om te kiezen voor activiteiten die je helpen om te ontspannen en die je een goed gevoel geven.

  • Plan rustmomenten in op vaste momenten gedurende de dag

Plan rustmomenten op vaste momenten gedurende de dag, bijvoorbeeld na de lunch of aan het eind van de werkdag. Zo weet je precies wanneer je even kunt ontspannen en kun je hier ook naar uitkijken. Door deze momenten regelmatig te plannen, maak je het ook makkelijker om je eraan te houden en ze niet te vergeten.

  • Maak gebruik van apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het plannen van rustmomenten. Deze apps kunnen bijvoorbeeld herinneringen sturen, ontspanningsoefeningen aanbieden of je helpen bij het vinden van rustige plekken in de buurt.

  • Doe aan actieve ontspanning

Naast passieve ontspanning, zoals het lezen van een boek of het kijken van een film, is het ook belangrijk om aan actieve ontspanning te doen. Dit kan bijvoorbeeld sporten zijn of een andere activiteit waarbij je je energie kwijt kunt. Door aan actieve ontspanning te doen, verlaag je niet alleen je stressniveau, maar verbeter je ook je fysieke gezondheid.

  • Houd het simpel

Het is belangrijk om rustmomenten simpel te houden en niet te veel te willen doen tijdens deze momenten. Het doel van een rust moment is om even helemaal niets te doen en te ontspannen. Probeer dus niet te veel prikkels toe te voegen, zoals het checken van je telefoon of het lezen van nieuwsberichten.

Conclusie

Het plannen van rust momenten is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Door regelmatig rustmomenten in te plannen, geef je jezelf de kans om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Het kan helpen om stress te verminderen, je productiviteit te verhogen en je algehele welzijn te verbeteren. Door rustmomenten in je agenda te plannen, reminders te gebruiken en actieve ontspanning te combineren met passieve ontspanning, kun je ervoor zorgen dat je rustmomenten ook daadwerkelijk plaatsvinden en dat je er optimaal van kunt genieten.

In een vorige blog schreef ik iets over het gebruik van apps voor o.a. planningen en routines.
Misschien staat er wel een app tussen die je goed kan gebruiken om aan je rustmomenten toe te komen en deze ook daadwerkelijk toe te passen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, hopelijk heb je er iets aan.

Hallo daar !
Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om elke maand onze nieuwsbrief te ontvangen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Enable Notifications OK No thanks