Leestijd: 3 minuten

Kamperen met autisme: Een persoonlijk perspectief

beach, birds, sea-1852945.jpg

Kamperen is voor velen een geliefde manier om de natuur te omarmen en tot rust te komen. Voor mensen met autisme kan deze ervaring echter unieke uitdagingen en prachtige ontdekkingen met zich meebrengen. Zelf ging ik tijdens mijn vakantie ook kamperen.
In deze blog beschrijf ik mijn ervaringen tijdens mijn kampeervakantie.

 

 

Een gestructureerde voorbereiding

Voor mensen met autisme is een goede planning en voorbereiding van belang. 

Het opzetten van een duidelijke routekaart, het organiseren van spullen en het begrijpen van de kampeer omgeving kan bijdragen aan een gevoel van controle en veiligheid.

Als voorbereiding had ik in Notion een checklist gemaakt met alle spullen die ik mee moest nemen. Ook had ik een schema gemaakt met alle activiteiten waarvan ik al wist dat we dat gingen doen. Zo heb ik een duidelijk overzicht gemaakt met de locatie en de activiteiten.

De camping kende ik al dus dat was geen issue voor mij.

 

 

Sensorische overwegingen en rustige plekken

De prikkelgevoeligheid kan zowel de natuurlijke omgeving als sociale interacties beïnvloeden. Het kiezen van een kampeerlocatie met rustige plekken, weg van mogelijke overweldigende prikkels, kan helpen om overprikkeling te voorkomen.

Wat enorm hielp was dat ik en mijn gezin op een kleine camping stonden, dit gaf overzicht en zorgde voor voldoende rust.

Elke dag nam ik een moment om af te schakelen, een moment van gebed en bezinning om zo mijn brein rust te geven om daarna een powernap te doen.

Dit zorgde ervoor dat ik met alle activiteiten mee kon doen en heb kunnen genieten van alles wat we hebben gedaan en gezien.

 

 

Communicatie en sociale interacties

Kamperen brengt vaak sociale situaties met zich mee, zoals interacties met mede kampeerders. Tijdens het afwassen van de vieze vaat gebeurt het regelmatig dat je even wat mensen spreekt. Wat ik zelf erg prettig vond was dat we buren hadden die we kennen van eerdere jaren, dit gaf herkenning en een gevoel van vrijheid. Ik wist namelijk wie het waren en hoe ze zijn.

Ik had vakantie en voelde me ontspannen. Een hilarisch gesprek tijdens het afwassen was voor mij dan ook prima.

 

 

De kracht van de natuur

Voor veel mensen kan de natuur een bron van rust en ontspanning zijn.

Dat is voor mij ook een belangrijke reden dat ik graag op vakantie ga op Walcheren.

De schoonheid van de kust is zo bijzonder.
Het geluid van de branding, de zilte zeelucht en de frisse wind op je gezicht doet mij altijd goed. Het is heerlijk om op een mooie avond een wandeling te maken door de branding en de zon te zien zakken aan de horizon. Voor mij was dit ook een moment om te worshippen en mijn hele focus op Jezus te richten.
Afgezien dat we veel regen hebben gehad in de periode dat we er waren was er ook erg mooi weer.

 

 

Zelfreflectie en zelfvertrouwen

Deze periode was naast de rust en de ontspannenheid van de vakantie ook een moment van reflectie. Ik stond stil bij mezelf, wat wil ik straks? Waar ga ik mijn focus leggen?

Zo kan ik weer koers gaan houden, de weg gaan waarvan ik geloof dat ik die moet gaan.

Dit geeft mij rust en moed om weer verder te gaan op de weg die aan mij toegewezen is.

 

 

Een unieke reis

Kamperen met autisme is een unieke reis.

Als je een tent gebruikt ga je letterlijk terug naar de basis, alle luxe is dan even weg.

Het is nostalgisch, je bent letterlijk in de natuur, dat is geweldig vind ik.

Ik heb veel gezien, veel gedaan. Genoten, gelachen, gehuild en nog zoveel meer.

Voor mij was het een unieke reis waar ik blij en dankbaar op terug mag kijken.

 

Ik wil je hartelijk bedanken voor het lezen van deze blog!

En zie je graag terug bij een volgende blog.

1 gedachte over “Kamperen met autisme: Een persoonlijk perspectief”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar !
Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om elke maand onze nieuwsbrief te ontvangen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Enable Notifications OK No thanks