Leestijd: 2 minuten

Het strand en de zee vanuit het perspectief van autisme

seagull, beach, summer-3232350.jpg

Het strand en de zee vanuit het perspectief van autisme.

 

Als persoon met autisme kan de wereld om me heen vaak overweldigend en onvoorspelbaar aanvoelen. Maar er is een plek waar ik me altijd op mijn gemak voel: het strand en de zee. Hieronder deel ik mijn persoonlijke ervaringen en hoe deze omgeving mij helpt.

 

 

Een voorspelbare omgeving

Een van de grootste uitdagingen voor mensen met autisme is de onvoorspelbaarheid van de wereld om ons heen. Gelukkig is het strand en de zee een omgeving die vaak heel voorspelbaar is. Het ritmische geluid van de golven en de voorspelbare getijden creëren een gevoel van stabiliteit en veiligheid.

 

 

Minder overweldigende prikkels

In tegenstelling tot veel andere omgevingen, zoals drukke straten of overvolle winkels, biedt het strand en de zee een gevoel van rust en sereniteit. Het geluid van de golven is rustgevend en het zand voelt anders aan en kan minder overweldigend zijn dan andere materialen.

 

 

Een plek om te ontspannen

Het strand en de zee zijn ook een geweldige plek om te ontspannen en tot rust te komen. Het is soms moeilijk om te ontspannen, maar het geluid van de golven en de geur van de zilte zeelucht maken het gemakkelijker om mijn zorgen los te laten en te genieten van het moment.

 

 

Het effect van de zee op ons brein

De zee heeft een positief effect op ons brein en kan een positieve bijdrage hebben aan ons brein. Hieronder staan enkele manieren waarop de zee ons brein beïnvloedt.

 

 

Verlaagt stressniveaus

Het kijken naar de zee kan de stressniveaus verlagen en een gevoel van kalmte en ontspanning veroorzaken. Dit komt door de rustgevende en hypnotiserende werking van het ritmische geluid van de golven.

 

Verbetert de stemming

Het zien van de zee kan ook de stemming verbeteren en bijdragen aan een gevoel van geluk en welzijn. Dit komt doordat het kijken naar de zee positieve emoties en gevoelens kan oproepen, zoals een gevoel van vrijheid en ontdekking.

 

Verbetert de cognitieve functie

Onderzoek heeft aangetoond dat het zien van de zee ook kan bijdragen aan een verbeterde cognitieve functie, zoals aandacht en creativiteit. Dit komt doordat de zee een gevoel van rust en kalmte kan creëren, waardoor het gemakkelijker wordt om ons te concentreren en creatief te denken.

 

Stimuleert de zintuigen

Het zien, horen en voelen van de zee kan ook de zintuigen stimuleren en bijdragen aan een gevoel van welzijn. Het zoute water kan bijvoorbeeld een verfrissend en ontspannend gevoel op de huid geven, terwijl het geluid van de golven rustgevend en hypnotiserend kan zijn.

 

Tenslotte zijn het strand en de zee een unieke en rustgevende omgeving voor mensen met autisme. Het biedt een voorspelbare omgeving, minder overweldigende prikkels en een plek om te ontspannen en tot rust te komen. Voor mij is het een plek waar ik me thuis voel en waar ik altijd graag terugkom.

 

 

Ik wil je hartelijk bedanken voor het lezen van deze blog!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar !
Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om elke maand onze nieuwsbrief te ontvangen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Enable Notifications OK No thanks