Leestijd: 3 minuten

Help! Een meltdown!

Pexels Alex Green 5699756

Als je autisme hebt, kan het soms voelen alsof je in een continue staat van overprikkeling verkeert. Je zintuigen kunnen continu aan het werk zijn om alle indrukken die op je afkomen te verwerken, wat soms leidt tot een meltdown.

Maar wat is een meltdown precies? Een meltdown is een intense reactie op overweldigende stimuli of situaties.

Het is anders dan een tantrum, wat meer een berekend gedrag is om aandacht te krijgen. Meltdowns kunnen worden getriggerd door allerlei factoren, zoals overprikkeling van de zintuigen, veranderingen in de routine, sociale situaties en onvervulde behoeften of verwachtingen.

Tijdens een meltdown kan iemand erg geagiteerd en van streek raken, en kan zij of hij zich uiten door te schreeuwen, huilen, slaan of zichzelf te verwonden. Meltdowns kunnen moeilijk zijn voor zowel de persoon die ze meemaakt als voor de mensen om hem of haar heen, en het is belangrijk om te onthouden dat ze geen keuze zijn of een teken van ongehoorzaamheid, maar eerder een reactie op overweldigende stress of frustratie.

 

Er zijn enkele strategieën die nuttig kunnen zijn bij het beheren en voorkomen van meltdowns. Zoals:

  1. Identificeren en vermijden van triggers: Het kan helpen om te identificeren wat de situaties of stimuli zijn die het meest waarschijnlijk een meltdown triggeren, en om deze te vermijden of erop voor te bereiden. Dit kan betekenen dat je een schema of routine maakt, visuele hulpmiddelen of andere vormen van ondersteuning gebruikt, of een rustige, sensoriële-vriendelijke ruimte creëert waar je naartoe kunt gaan als dat nodig is.
  2. Aanleren van coping vaardigheden: Het kan nuttig zijn om mensen met autisme coping vaardigheden en -strategieën te leren om stress en frustratie te beheren, wat kan helpen om meltdowns te voorkomen. Dit kan betekenen dat je ontspanningstechnieken aanleert, zoals diepe ademhaling of progressief spierontspanning, of dat je de mogelijkheid biedt om jezelf uit te drukken door middel van kunst of schrijven.
  3. Gebruik maken van positieve versterking: Positieve versterking voor gepast gedrag kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het beheren van meltdowns.
 

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om van een meltdown af te komen:

  1. Zoek een rustige en veilige omgeving: Zoek een plek waar je jezelf kunt terugtrekken en waar je geen overweldigende stimuli of vervelende situaties meer hoeft te verduren. Dit kan een kamer zijn waar je alleen bent, of een andere plek die je als veilig en comfortabel ervaart.
  2. Neem de tijd om te herstellen: Een meltdown kan emotioneel en fysiek uitputtend zijn. Neem de tijd om te herstellen en te rusten als je daar behoefte aan hebt.
  3. Gebruik coping vaardigheden: Als je coping vaardigheden hebt geleerd, zoals diepe ademhaling of progressief spierontspanning, kan het helpen om deze te gebruiken om je emoties en reacties te beheersen.
  4. Praat met iemand: Als je je kalm genoeg voelt, kan het helpen om met iemand te praten over wat je hebt meegemaakt. Dit kan een vriend, familielid of professioneel zijn. Het kan ook helpen om te schrijven over je emoties en gedachten.
  5. Maak een plan om in de toekomst beter om te gaan met stressvolle situaties: Probeer te achterhalen wat de trigger was voor de meltdown en wat je in de toekomst kunt doen om soortgelijke situaties beter te beheren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde triggers vermijdt, of dat je coping vaardigheden oefent.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se te werken voor een ander. Het kan tijd kosten en experimenteren om te ontdekken wat de beste strategieën zijn om met meltdowns om te gaan. Met geduld, begrip en een ondersteunende omgeving, kunnen mensen met autisme leren om beter om te gaan met overweldigende situaties en om de frequentie en ernst van meltdowns te verminderen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, hopelijk heb je er iets aan gehad.

Hallo daar !
Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om elke maand onze nieuwsbrief te ontvangen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Enable Notifications OK No thanks