Leestijd: 2 minuten

Een Vriendelijke Gids voor Verandering bij Autisme

johann strauss, vienna, city park-2110734.jpg

Welkom bij een nieuwe blog.
Vandaag wil ik dieper ingaan op het onderwerp veranderingen en routines, iets waar velen van ons mee te maken hebben. Als man met ASS deel ik graag mijn perspectief en enkele handige tips. Ik wil het beschrijven aan de hand van het voorbeeld van een zwierende dans op een heuse wals en op een nieuwe reis met onbekende bochten.

 

Vertrouwde Rituelen:

Denk aan routines als een soort dans, een vertrouwd ritueel dat rust en voorspelbaarheid brengt. Voor mij zijn ze als een kompas, maar wat als die vertrouwde melodie verandert? Het lijkt misschien eng, maar het kan de deur naar nieuwe kansen openen

Net als de dans waarbij de muziek wordt geïmproviseerd en je creatief mee gaat dansen op de nieuwe klassieke wals die gespeeld wordt.

 

De Kunst van Verandering:

Of stel je voor dat je een avontuurlijke reis begint, waarbij elke bocht nieuwe ontdekkingen onthult. Dat is hoe ik verandering probeer te benaderen. In plaats van angstig te zijn, probeer ik het als een kans te zien om te kunnen groeien. Natuurlijk kan het hobbelig zijn, maar de beloningen van het onbekende zijn vaak de moeite waard.

Uiteraard probeer ik wel door de bochten heen te kijken om te zien hoe het er uit ziet en wat ik kan verwachten, maar dat is menselijk.

 

Praktische Tips voor een Soepele Overgang:

 

Voorstelbare Verandering:

Visualiseer de verandering vooraf in je gedachten. Het helpt om een mentaal beeld te hebben en je beter voor te bereiden.

 

Stap-voor-Stap Aanpassing:

Voel je niet overweldigd; breek de verandering op in kleine stappen. Het maakt het behapbaar en minder stressvol.

 

Creëer een Nieuwe Routine:

Als een bekende routine verdwijnt, creëer dan een nieuwe. Het biedt structuur en houvast in een soms chaotische wereld.

 

De Kracht van Flexibiliteit:

Flexibiliteit is als mijn geheime superkracht. In plaats van vast te houden aan starre verwachtingen, omarm ik het vermogen om me aan te kunnen  passen. Het geeft veerkracht om elke situatie aan te kunnen. 

 

Comfort in het Onbekende:

Soms brengt verandering onverwachte vreugde met zich mee. Het kan nieuwe interesses, vriendschappen en ervaringen onthullen die anders verborgen zouden blijven. Dus, waarom niet dansen met het onbekende en zien waar het ons brengt?

 

Afsluitende Gedachten

In mijn reis met autisme leer ik elke dag weer dat verandering in principe geen vijand hoeft te zijn, maar eerder een metgezel kan zijn op het pad naar zelfontdekking. Het omarmen van verandering en flexibiliteit kan deuren openen naar een rijkere, bijzondere wereld.

 

Waar ik mee begon, wil ik ook mee afsluiten: het is als een zwierige dans.

Elke stap die je maakt kan je leiden naar een nieuwe routine, een nieuwe structuur.

Maar die stap hoeft niet te leiden tot een nieuwe structuur als je er op het moment geen nieuwe nodig hebt.

Laat je zwierende dans leiden door je bestaande routines en structuren, en omarm hetgeen wat je hebt. Geniet van een mooi klassiek stuk met je favoriete drankje.

Hartelijk bedankt voor het lezen van deze blog en graag tot een volgende!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar !
Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om elke maand onze nieuwsbrief te ontvangen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Enable Notifications OK No thanks