Autisme en de zoektocht naar ontspanning

sunset, 4k wallpaper 1920x1080, full hd wallpaper-2739472.jpg

Als persoon met autisme weet ik maar al te goed hoe overweldigend de wereld soms kan zijn. De constante stroom van prikkels kan mijn zenuwstelsel overbelasten en mijn vermogen om te functioneren beïnvloeden. Daarom ben ik voortdurend op zoek naar effectieve manieren om te ontspannen en te ontprikkelen. In deze blog deel ik mijn persoonlijke zoektocht naar ontspanning en geef ik enkele tips die mij helpen

 

Het belang van ontprikkeling

Ontprikkeling is essentieel voor mensen met autisme om een gevoel van rust en welzijn te bereiken. Het helpt om de overstimulatie te verminderen en het autistische brein de nodige rust te geven. Door de juiste ontspanningsmethoden te vinden, kunnen we beter omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven en ons welzijn verbeteren.

 

Wat mij bijvoorbeeld helpt is om mezelf terug te trekken en een stukje te lezen uit de Bijbel en te mediteren op het gelezen stukje, het helpt mij ook om in gebed te gaan, dat geeft mij rust en het helpt mij om te ontspannen en diep te ontprikkelen.

 

Experimenteer met verschillende activiteiten

De zoektocht naar ontprikkeling begint vaak met het experimenteren met verschillende activiteiten. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de ander. Probeer verschillende dingen uit, zoals wandelen, lezen, puzzelen, muziek luisteren, knutselen of tuinieren. Ontdek welke activiteiten je kalmeren en je geest tot rust brengen.

 

Creëer een rustige omgeving

Een rustige omgeving is essentieel om te kunnen ontprikkelen. Richt een speciale ruimte in je huis in waar je je kunt terugtrekken en tot rust kunt komen. Zorg voor gedempt licht, zachte kleuren en comfortabele meubels. Verminder ook storende geluiden door het gebruik van oordopjes of een ruis onderdrukkende koptelefoon.

 

Maak gebruik van sensorische hulpmiddelen

Sensorische hulpmiddelen kunnen een grote rol spelen in het proces van ontprikkelen. 

Denk aan fidget toys, stressballen, verzwaringsdekens of aromatherapie. Experimenteer met verschillende hulpmiddelen om te ontdekken welke sensorische prikkels jou kalmeren en je 

helpen ontspannen.

 

Plan rustmomenten in je dag

Het is belangrijk om regelmatig rustmomenten in je dagelijkse routine in te bouwen. Plan tijd voor jezelf, waarin je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Dit kan betekenen dat je even alleen bent, een boek leest of de stilte zoekt. Zorg ervoor dat je deze rustmomenten prioriteit geeft en laat jezelf toe om te ontprikkelen.

 

Wat mij bijvoorbeeld helpt is om mezelf terug te trekken en een stukje te lezen uit de Bijbel en te mediteren op het gelezen stukje, het helpt mij ook om in gebed te gaan, dat geeft mij rust en het helpt mij om te ontspannen.Gebruik van natuurlijke middelen

Het eten van amandelen in de avond kan een positief effect hebben op je brein en je nachtrust. Een andere middelen wat kan helpen om te ontspannen zijn:

Bananen, kamillethee en pompoenpitten. 

Van deze middelen is bekend dat ze een rustgevend effect hebben en dus kunnen bijdragen aan ontspanning.

 

Communiceer je behoeften

Het is cruciaal om openlijk met je omgeving te communiceren over je behoefte aan ontprikkeling. Leg uit wat overprikkeling voor jou betekent en wat je nodig hebt om te ontspannen. Dit kan helpen bij het creëren van begrip en ondersteuning van de mensen om je heen.

 

De zoektocht naar ontspanning en ontprikkeling is een voortdurende reis. Het kan soms moeilijk zijn om effectieve manieren te vinden om te ontspannen, maar het is de moeite waard om te blijven experimenteren en te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Onthoud dat iedere persoon uniek is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat jouw specifieke behoeften zijn als het gaat om ontprikkeling.

 

Het is ook belangrijk om te beseffen dat ontprikkeling niet alleen gaat om het verminderen van externe prikkels, maar ook om het creëren van een interne rust. Dit kan betekenen dat je leert omgaan met stressvolle situaties, het beoefenen van mindfulness of het vinden van manieren om je gedachten te kalmeren.

 

Conclusie

Laat jezelf toe om regelmatig rustmomenten in te plannen en neem de tijd om te ontspannen. Communiceer je behoeften aan de mensen om je heen, zodat ze je kunnen ondersteunen en begrijpen. Vergeet niet dat zelfzorg een essentieel onderdeel is van het omgaan met autisme en het behoud van een goede balans in je leven.

Hoewel de zoektocht naar ontprikkeling soms uitdagend kan zijn, kan het ook een reis van zelfontdekking en groei zijn. Door te blijven experimenteren, te leren van je ervaringen en te luisteren naar je eigen behoeften, kun je manieren vinden om jezelf te ontspannen en je welzijn te verbeteren.

 

Dus, neem tijd voor jezelf, wees vriendelijk voor je autistische brein en geef jezelf de ruimte om te ontspannen. Je verdient het om je rustig en gebalanceerd te voelen in een wereld die soms overweldigend kan zijn.

 

Hartelijk bedankt voor het lezen van deze blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar !
Leuk je te ontmoeten.

Schrijf je in om elke maand onze nieuwsbrief te ontvangen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Enable Notifications OK No thanks